Профілактичний огляд запорука здоров’я

07.08.2014

Хочу поділитися з вами інтерв’ю з лікарем на тему жіночого здоров'я. Здавалося б ми всі про це знаємо, але не кожна жінка це робить. Звертаємось до лікаря коли вже щось турбує.

Існують просто елементарні речі яких потрібно дотримуватись.

Більш детально читайте в інтерв’ю.

"Профілактичний огляд у гінеколога запорука здоров'я жінки"

Розмова з лікарем-фізіотерапевтом, гінекологом ПрАТ «Трускавецькурорт» Романом Романським про профілактичні огляди.

- Чи часто до Вас на прийом приходять жінки на профілактичні огляди?

- Біда наших жінок у тому, що вони до­сить легковажно ставляться до свого здо­ров'я. На профілактичні огляди до гінеко­лога зазвичай потрапляють ті, хто за своєю професією зобов'язаний це робити, щоб отримати допуск до роботи - працівники сфери торгівлі, освіти, харчових підпри­ємств тощо. Інші ж представниці кращої по­ловини людства нехтують цим, наражаючи себе на небезпеку в якийсь момент виявити у себе серйозне захворювання. На жаль, ча­сто жінки бояться огляду на гінекологічно­му кріслі, їх відлякує неприємна процедура, ймовірність больових відчуттів. Іноді пер­ше, про що запитує жінка перед оглядом: "А це не боляче?". Хоча відомо, що у пере­важній більшості ті діагностичні прийоми, які використовує гінеколог є безболісними. Необхідно акцентувати, що зараз усі огляди виконуються за допомогою одноразових інструментів, що виключає можливість ін­фікування.

Якщо провести аналогію зі стоматологі­єю, то в останні роки культура населення щодо стану ротової порожнини та профі­лактики карієсу значно зросла. Планові профілактичні візити до стоматолога вже є нормою, особливо для людей з високим соціальним статусом. На жаль, у гінеколо­гії така тенденція до росту свідомості та культури жінок менш помітна, хоча статеве здоров'я жінки потребує значно більшої уваги. І не тільки тому, що є ризик серйоз­них захворювань. Стан репродуктивного здоров'я тісно пов'язаний з гормональним фоном, який впливає на працездатність, на емоційний настрій, на пружність, свіжість шкіри та шовковистість волосся. Тобто, ста­теве здоров'я - запорука краси та молодості жінки!

- Роман Юрійович, як часто варто про­ходити профілактичні огляди і які аналізи необхідно робити?

- Жінкам слід пам'ятати, що профілакти­чне обстеження у гінеколога потрібно про­ходити не менше, ніж два рази на рік. Куди звертатися? За місцем проживання до діль­ничних гінекологів, у жіночі консультації.

Об'єм обстеження лікар призначає інди­відуально. При профогляді бажано пройти кольпоскопію, зробити цитологічне дослі­дження та мазки на мікрофлору.

Кольпоскопія - це огляд шийки матки і слизової оболонки вагіни за допомогою оп­тичного пристрою - кольпоскопу, який дає збільшення приблизно в 30 разів. Цим ме­тодом можна виявити зміни епітелію шийки матки, передпухлинні стани, вибрати ділян­ку тканини для біопсії. Сучасні кольпоскопи оснащені системою фото - відеоспостере­ження з можливістю архівації та переносу зображень на цифрові носії. Процедура не болюча.

Цитологічне дослідження - це оптична мікроскопія спеціально виготовлених пре­паратів з підозрілих ділянок слизової на визначенні атипових клітин. Завдяки висо­кій точності цитологічне дослідження зали­шається провідним методом в діагностиці фонових, передракових і ракових процесів різної локалізації.

А за допомогою аналізу мазків на мікро­флору можна виявити запальні процеси, наявність інфекцій, що передаються стате­вим шляхом та інші порушення.