Що необхідно замінити на кухні

02.02.2015

ОБРОБНІ ДОШКИ

Викиньте всі пластикові дошки негайно! Ви ж не хочете, щоб в овочевому салаті або люля-кебаб з рубленого м'яса, були частинки пластику. А вони там виявляються, адже при різанні гострим ножем обробна дошка кришиться. Синтетичні матеріали практично не виводяться з організму, застряючи там назавжди і сприяючи розвитку цілого букета захворювань.

Рішення

Старі добрі дошки з дерева. Ще є прекрасні золотисто-жовті дошки з бамбука, дуже міцного і зносостійкого матеріалу. Годяться також скляні і керамічні дошки, а також дошки з мармуру, але вони призначені для роботи з тістом.

 

ПЛАСТИКОВІ КОНЕЙНЕРИ

Пластикові контейнери шкідливі по тим же причинам, що і дошки. Але головний кошмар починається як тільки контейнери потрапляє в мікрохвильову піч. При нагріванні крихітні частинки пластику відриваються від стінок контейнера, проникають в їжу, а потім у шлунок.

Рішення

Керамічні, скляні та металеві контейнери. Так, існують виробники, які запевняють, що їхні контейнери нешкідливі, підходять для мікрохвильової печі і не шкодять планеті. Нові «корисні» полімери поки дуже дорогі у виробництві. А директора корпорацій думають в першу чергу про прибуток і витрати, ніж про здоров'я покупців і чисту планету. Якщо ви не можете розлучитися з пластиковим контейнером (легкий і поміщається в улюблену сумочку), то хоча б покривайте його фольгою чи папером для випічки.

 

ДИТЯЧИЙ ПОСУД

Не купуйте кольорові яскраві тарілочки, ложечки і поїлки з ведмедиками, зайчиками або смішариками. Пластикові пляшки віднесіть на смітник. По-перше, більша частина посуду для дітей зроблена з пластику. По-друге, покрита фарбою, яка має звичай відшаровуватися, відколюватися і залишатися в дитячій їжі. Дитячий організм тільки формується, тому всі шкідливі сполуки не просто осідають як у дорослих, а провокують мутації на клітинному рівні. Вчені досі не знають про всі побічні ефекти, нові матеріали стали використовувати лише кілька десятиліть тому. Але вже зараз зрозуміло, що причина дитячого ожиріння не тільки у зловживанні колою і чіпсами, а й у всій тій хімії, що потрапляє в організм.

Рішення

Фарфор, кераміка, мельхіорові чайні та кавові ложечки, а також емальовані кружки, які не б'ються при падінні на підлогу. І ще вибирайте скляні, а не пластикові пляшки, в яких розігріваєте молоко. Це ж ваші діти!

 

СПОНЖИ І ГУБКИ ДЛЯ ПОСУДУ

Думаєте, кишкова паличка міститься тільки в немитих овочах і непрожареному м'ясі? Нічого подібного! Ще вона живе в спонжах і губках, якими ви миєте посуд. Залишки їжі змиваються не тільки в раковину, ще вони залишаються на самій губці. А вологе тепле середовище є найкращим середовищем для розвитку бактерій! Швидше за все, цією ж губкою ви протираєте стіл, а потім кладете  на стіл хліб, фрукти, на які «переповзають» бактерії.

Рішення

Протирайте обідній і кухонний столи спеціальними ганчірочками (краще з мікрофібри), а не губками для миття посуду. Губки завжди ретельно споласкуйте, мийте в посудомийній машині і час від часу прогрівайте в мікрохвильовці протягом декількох секунд. Висока температура вбиває бактерії. І ще - міняйте спонж частіше!

 

ПАПЕРОВІ РУШНИКИ ТА СЕРВЕТКИ

Далеко не всі рушники зроблені з паперу. До багатьох додають синтетичні матеріали, завдяки яким рушники міцніше, краще вбирають і красиво виглядають. Особливо, якщо на них нанесений симпатичний малюнок. Але саме цими рушниками ми обсушуємо овочі, рибу і м'ясо. І шматочки рушників з фарбою потім залишаються на продуктах і потрапляють в організм.

Рішення

Звертайте увагу на склад, безпечні рушники роблять з 100-відсотковою целюлози. А ще краще заведіть кілька хороших бавовняних рушників, якщо не м'ясо, то овочі ними дуже зручно сушити.

 

СКОВОРІДКИ З АНТИПРИГАРНИМ ПОКРИТТЯМ

Кілька років тому виявилося, що при нагріванні до 260 градусів антипригарне покриття виділяє шкідливі пари і речовини, які потрапляють в їжу. Проводились незалежні тести, де сковорідки гріли, а парами дихали піддослідні птиці. Всі пернаті труїлися від виділенних отрут. Можливо, ви навіть зауважували, що коли смажите на пательні, чхаєте на кухні, ніби починається нежить - це все від шкідливих парів. Англійською цей симптом називається Teflon Flu.

Рішення

Є антипригарні сковорідки нового покоління. По-перше, це сковорідки з керамічним покриттям. По-друге, нещодавно вчені винайшли покриття Термолон, щось на зразок піску, куди входять кремній, кисень і вуглець. В процесі гідролізу кремній, кисень і вуглець перетворюються на покриття начебто кераміки. Третій варіант - це Гідролон, який не містить так званого PFOA (перфтороктанової кислоти), основного компонента тефлону. Як пояснюють виробники, якщо раніше для «приклеювання» антипригарного шару до сковороди використовувався PFOA, то зараз використовують воду і, відповідно, шкідливі пари пускати просто нема чому. Ці сковорідки можна нагрівати до 177 градусів, це середня температура, при якій готують омлети, яєчню, припускають овочі.

 

Альтернатива - ЧАВУННИЙ І КЕРАМІЧНИЙ ПОСУД

Починаючі господині скаржаться, що до чавуну прилипає, що сковорідки не підйомні і навіть покриваються іржею. А керамічні горщики часто покриваються тріщинами.

Рішення

Все поправимо, потрібно лише правильно користуватися начинням. Чавунні сковорідки якомога менше мити з милом, обов'язково ретельно просушувати і змащувати рослинною олією. І тільки потім прибирати на зберігання в кухонну шафу. Масло проникає в пори чавуну і створює натуральний антипригарний шар. Саме тому наші бабусі настільки віртуозно печуть на таких сковорідках млинці. Що стосується кераміки, то виробники новий посуд занурюють у воду, щоб обпалена глина ввібрала вологу і стала більш міцною. До того ж, кераміку не можна піддавати температурним перепадам, наприклад, розпечену форму для випічки, з якої тільки що вийняли пиріг, ставити під холодну воду.