Ще раз про унікальні властивості «Нафтусі»

[06.02.2014]

Перші хімічні аналізи мінеральної води трускавецького родовища «Нафтуся» виконав львівський аптекар Теодор Торосевич ще в 1836 році. З того часу дослідники продовжують вивчати її хімічний склад і лікувальні властивості. Одними з останніх були дослідження, котрі здійснювалися в ході переоцінки запасів, оцінки якості та цінності трускавецької «Нафтусі» в 2008 році. Про унікальні властивості нафтової води нам розповідає головний гідрогеолог Гідрогеологічної режимно-експлуатаційної станції ЗАТ «Трускавецькурорт» Роман Кутний.

Тож що такого особливого є у цій лікувальній воді, яка ось вже другу сотню років дивує усіх відпочивальників нашого курорту? З яких глибин Карпатських гір потрапляє до нас ця кришталево чиста та цілюща нафтова вода? Адже про те, що вона здатна зцілювати різні недуги у тих, хто свого часу відчув її неперевершену і чудодійну силу і сумніву немає. І саме тому, протягом багатьох десятиліть «Нафтуся» має заслужене звання однієї з кращих лікувальних вод України. Джерело мінеральної води з особливим хімічним та органічним складом, що на протязі багатьох років приваблює сотні тисяч відпочивальників до нашого міста. Усі вони вірять – «Нафтуся» допомагає боротись з надзвичайно великою кількістю захворювань. І цей факт підтверджує головний гідрогеолог ГГРЕС Роман Кутний: «З медичного (бальнеологічного) висновку показаннями для застосування «Нафтусі» є ряд хронічних недуг: хронічні пієлонефрити, сольові діатези, хронічні неспецифічні цистити, хронічні інтоксикації та хвороби дезадаптації, хронічні безкам’яні холецистити, дискінезії жовчовивідних шляхів і жовчного міхура, постхолецистектомічні синдроми, неускладнена жовчокам’яна хвороба, хронічні вірусні гепатити, токсичні та реактивні гепатити, хронічні невиразкові коліти, функціональні розлади кишечнику». Отже ця вода є не тільки корисною для вживання, але й справді має широкий спектр лікувальних властивостей. Проте, як і при вживанні будь-яких ліків хворим не варто забувати про дозування, адже вживання будь-якої лікувальної води, як і ліків, завжди повинне мати міру. То якими є обмеження до вживання нафтової води? Усе просто, бо згідно з інструкцією щодо практичного використання «Нафтусі», затвердженою МОЗ України, існує велика кількість методів її прийому. Усе залежить від захворювання та особливостей організму людини, тому найкраще перед вживанням «Нафтусі» звернутись за порадою до лікаря. Адже, окрім розуміння потрібної кількості вживання не варто забувати, що у лікувальної води існують і протипоказання. За медичним (бальнеологічним) висновком, це насамперед деякі гострі та хронічні стани, хвороба Крона, хронічна ішемічна хвороба серця. Тож без консультації лікаря вживати цю лікувальну воду не варто.

            Проте повернімося до теми унікальності «Нафтусі», точніше до її унікального складу, основою якого є високий вміст органічних речовин нафтового походження. Саме завдяки цьому, вона отримала свою унікальну та цікаву назву. Проте вражає і хімічний склад «Нафтусі» бо є настільки різноманітним: гідрокарбонати, а також сульфатні та хлоридні іони, кальцій, магній, калій і натрій. Крім того, у воді міститься кремнієва кислота, вуглекислота, залізо, а також корисна автохтонна мікрофлора. Роман Кутний зауважує, оскільки в «Нафтусі» є ще й незначний вміст сірководню, її варто пити через соломинку або зі спеціальних горняток, щоб не пошкодити емаль зубів. І ще однією особливістю «Нафтусі» є те, що її лікувальні властивості з часом втрачаються при контакті з повітрям. Тому розливати воду в посудини та зберігати на протязі певного часу теж не радить. Гідрогеолог Станції також розповів, що ще за радянських часів була зроблена спроба збудувати завод мінеральної води «Нафтуся», але вона виявилась марною. «За результатами досліджень Українського науково-дослідного інституту медичної реабілітації та курортної МОЗ України, – розповідає Роман, – «Нафтуся» повинна застосовуватись в санаторно-курортній галузі для питного лікування. Це підтверджують і власні дослідження».

            Це особлива вода, що не потребує очищення, адже проходячи через товщу гірських порід – самоочищається. Вона несе у собі всю чистоту недоторканної природи, сили, здоров’я та краси. До цих пір багато вчених, у тому числі з нашого міста проводять різні наукові дослідження у цій галузі. Адже «Нафтуся» – не тільки джерело здоров’я, а ще й скарбниця, що таїть у собі велику кількість таємниць. – Дослідженнями складу, якості та впливу на людський організм «Нафтусі» займаються одразу дві наукових структури: хіміко-бактеріологічна лабораторія філії ГГРЕС ЗАТ «Трускавецькурорт» під керівництвом завідувача, хіміка за спеціальністю, Андрія Бубняка та лабораторія експериментальної бальнеології інституту фізіології імені Богомольця під керівництвом завідувача, головного радника генерального директора з наукових програм ЗАТ «Трускавецькурорт», голови Ради Асоціації вчених міста Трускавця, головного редактора журналу «Медична гідрологія та реабілітація» Ігоря Поповича, – розповів Р. Кутний.

 

 

версия для печати
Ще раз про унікальнівластивості Нафтусі