Мінеральні води Трускавця. Сучасні міфи

04.04.2019

Древні культури залишили нам у спадок свої міфи, у яких вони прославляли своїх героїв та їхні славетні вчинки. Сучасні міфи мають на меті дещо інше, адже зараз в моді критика. Саме вона в суміші із легендарною «зрадою» мають більше шансів на розголос та поширення. Головне, щоб вигадка була масштабною, а рупори потужними.

Втім, між древніми і сучасними міфами є одна вагома різниця. Це швидкість доступу до першоджерел і правдивої інформації. Ми скоріш за все ніколи не зможемо перевірити більшість легенд, що стосуються історії Трускавця, але сучасні міфи, що масово плодяться сьогодні, не мають жодних шансів на тривале життя. Ми зробили добірку найбільш відомих і гучних міфів про наш курорт і хочемо з вами поділитися реальною картиною, яка з'являється, коли починають говорити факти 

Міф №1. «Нафтуся» закінчується.

Це неправда. «Нафтусі» у підземних родовищах є не менше, ніж це було, скажімо у 19 чи 20 століттях. Ця унікальна мінеральна вода утворюється, зокрема, за допомогою опадів та підземних сполук. Ні того, ні іншого у Трускавці не бракує. Але щоб цей спадок достався і нашим нащадкам, ми повинні дбати про чистоту цих джерел.

 Міф №2. Нафтуся забруднена. 

У світі комерції є бізнесмени, а є ділки. Перші дбають про своє ім'я та репутацію, а відтак і про якість своєї продукції. Другі прагнуть швидкої наживи і байдуже у який спосіб вона достається. Один з прийомів таких ділків є поширення чуток, що чийсь товар неякісний. Зокрема, у Трускавці поширюють міф що «Нафтуся» забруднена.

Насправді, всі процеси з постачання мінеральної води проводяться з дотриманням усіх санітарних норм, а тому її якість, незважаючи на зовнішні загрози, залишається на належному рівні. Цей факт практично щодня підтверджується спеціалізованою лабораторією.

Міф №3. Всі мінеральні води однаково корисні.

На жаль, це не зовсім так. Справді, одні води мають позитивну дію на здоров'я, інші нейтральну, але деякі можуть мати негативний вплив. До прикладу, дехто вважає, що «Нафтуся» це просто мінеральна вода, яка має сірководневий присмак. Так думати помилково.

«Нафтуся» - це в першу чергу біологічно активна вода, яка потребує виваженого споживання виключно за рекомендацією лікаря.

До того ж не усі наявні в Трускавці свердловини мають відповідні сертифікати та дослідження. Тому не вся вода, яку називають Нафтусею, є нею. Потрібно більш обережно ставитись до «приватних» продавців мінеральних вод, що не мають висновків держави, наданих на підставі багаторічних дослідів.

Міф №4. Постачальники мінеральної води експлуатують родовище і нічого не роблять для його оздоровлення та розвитку бази.

Насправді це не так. Думаємо, що не помилимось, якщо скажемо, що з тисячі відпочивальників Трускавця лише одиниці задумуються, як мінеральна вода, яку вони п'ють на курорті, потрапляє до бюветів.

Насправді, для безперебійного постачання мінеральної води щодня задіяно 80 спеціалістів різних профілів.

І починається ця робота не з самих підземних джерел, а з лабораторій та досліджень.

Далі починається облаштування родовища для видобування, після цього створюється система трубопроводів, нагрівання, і тільки після відповідної підготовки вода потрапляє до бювету, а вже звідти у спеціальний посуд - куманці.