Озокерит - унікальний мінерал Прикарпаття

18.03.2015

Озокерит - продукт нафтового походження. В дослівному перекладі це слово означає «той, що пахне воском». Він отримав таку назву, через те, що після відповідної  обробки зовні нагадує бджолиний віск, має нафтовий запах і дуже еластичий. За даними деяких  дослідників, озокерит («гірський віск» або «холодні сльози землі», як його називають серед людей) був  відомий  на  Прикарпатті  так  само давно як і  нафта. Унікальний  мінерал  знайшов застосування у виготовленні  свічок, ліків і як високоякісний ізолятор в електротехніці. До початку ХХ ст.. поклади озокериту на Прикарпатті були єдиними у світі і лише пізніше були відкриті інші відкриті родовища.

            В механізмі  дії на  організм людини розрізняють тепловий, хімічний  та  механічний компоненти. Теплова дія відбувається  в стані місцевого та  загального кровообігу і супроводжується виникненням місцевої гіперемії (почервоніння). Гіперемія супроводиться  посиленням обміну та  утворенням біологічно активних речовин, що сприяє регенерації  та розсмоктуванню. Тепло діє болезаспокійливо та  антистатично, посилює  потовиділення. Знижується артеріальний тиск, збільшується частота та  глибина  дихання, ослаблюється  тонус м'язів, посилюється обмін речовин, змінюється  функція  ендокринних залоз.

             Озокеритолікування має протизапальну, розсмоктувальну  та  біостимулюючу дію. В зв'язку  з тим, що озокерит сприяє значному   підсиленню периферичного кровообігу і  обміну  речовин, його застосовують як розмоктувальний, протизапальний і антисептичний засіб. Озокерит  містить  термотолерантні (термостабільні) форми мікроорганізмів, котрі  продукують біологічно активні речовини з антибіотичними властивостями. Дає  ацетинхоліноподібний і естрогенний ефект. В бориславському озокериті містяться термостійкі грам позитивні  та грам негативні  спороносні  аеробні мікроорганізми. Продукти  життєдіяльності  цих мікроорганізмів мають  антибіотичні  властивості й  розорорбуючись через шкіру, чинять бактеріостатичну і бактерицидну дію.

            Теоретичні і  практичні переваги озокериту, фактора теплолікування, полягають у наступному:

  • значна теплоємність озокериту при поступовій тепловіддачі;
  •  можливість застосування озокериту при більш високій температурі  порівняно з іншими теплоносіями (грязь, торф, глина, пісок);
  • комплексний вплив теплових якостей озокериту та хімічних особливостей його інгредієнтів;
  •  можливість застосування в амбулаторних, а  також  у домашніх умовах при ряді захворювань, які потребують режиму стаціонарного лікування;
  • можливість багаторазового застосування після відповідної обробки;
  • компактність озокериту, що полегшує його транспортування;
  • відсутність потреби при його зберігання спеціально об лаштованого приміщення;
  • можливість застосування озокериту у вигляді мазі: використання обезсмоленого озокериту як основи для виготовлення  різних медичних мазей.

ПОКАЗИ ДО ЗАСТОСУВАННЯ

Захворювання та  травми опорно-рухового апарату.

-        стеомієліти у після операційному періоді, при відсутності загострення;

-        артрити травматичного, інфекційного, токсичного й обмінного характеру;

-        деформуючі артози, гемартрози;

-        закриті переломи трубчастих кісток при сповільненні консолідації або при болісній кістковій мозолі;

-        внутрішньо суглобні переломи, міогенні, артрогенні контрактури;

-        різні форми туго рухливості після переломів, артритів, артозів;

-        рубці, що  обмежують функції суглобів, викликають біль і  трофічні розлади.

 

Захворювання хребта. Спондилоартрити і спондилоартрози; пошкодження і захворювання  м'язового корсета хребта.

Захворювання і пошкодження периферичних нервів.  Неврози і невропатії інфекційного характеру;  попериково-крихові радикуліти, ішіорадикуліти, люмбалгії.

Захворювання судин. Облітеруючий ендартеріїт (при відсутності гангрени); хронічні тромбофлебіти (без загострення процесу).

Захворювання внутрішніх органів. Виразкова  хвороба  шлунка і дванадцятипалої кишки без схильності до кровотеч, гепатити, холецистити, ентероколіти;  пієлонефрити, цистити, уретрити, простатити; ексудативні та сухі плеврити, бронхіти, пневмонії в  стадії ремісії.

Цукровий діабет.

Народний фольклор говорить: «В Трускавець треба їздити три роки підряд, а потім кожного року. І все  у Вас буде  добре із здоров'ям». Тож приїжджайте в  Трускавець, де Ви зможете  отримати своєчасне і якісне лікування, турботу  та  піклування.