Паска Великодня (Старовинний рецепт)

09.04.2015

На 1 кг. борошна (3-4 середні паски): 1,5-2 склянки молока, 6 яєць, 300 гр. масла (або маргарину), 1,5-2 ст. цукру, 50 гр. живих дріжджів, 0,5 ч.л. солі, 150 гр. ізюму, 50 гр. цукатів, 50 гр. мигдалю.

В теплому молоці розвести дріжджі і додати половину просіяної муки (500 гр.), вимісити щоб не було грудочок і поставити в тепле місце (приблизно на 1 год.). Коли об'єм опари збільшиться вдвічі,  додати жовтки, добре розтерті з цукром, ванілін і розм'якшене масло. Все гарно вимішати, додати збиті в піну білки і решту борошна.  Ретельно вимісити (не менше 20 хв). Тісто повинно бути не дуже густим, але добре відставати від рук і стінок посуду. Після цього тісто накрити рушником і поставити в тепле місце на 2-2,5 години. Коли тісто збільшиться в об'ємі вдвічі, додати промитий і висушений ізюм, цукати, очищений і подрібнений мигдаль.

Форми застелити пергаментом, промащеним з обох сторін маслом, і обсипати мукою. Заповнити форми тістом и поставити в тепле місце накривши рушником. Якщо ви хочете пухку паску заповніть форму на 1/3 тістом, більш плотну - на ½ форми. Коли тісто підійметься на ¾ висоти, поставити в духовку на середню температуру (180 градусів) на 50-60 хвилин. Під час випікання форму потрібно обережно повертати. Щоб верх не підгорів, накрити кружком тонкого паперу, змоченого водою.  Готовність перевірити дерев'яним сірником, якщо тісто не прилипає - готово.

Смачної паски!