Дія мікроелементів на нашу красу

24.11.2014

Недолік всього одного мінералу може викликати серйозні порушення обміну речовин і призвести до неконтрольованого набирання ваги. Найпростіший спосіб заповнити дефіцит мікроелементів - присолювати їжу не звичайною сіллю, а харчовою морською. У ній міститься близько 100 мінеральних речовин.

 

У кого недостатньо хрому?

         Жінок, які страждають від дефіциту хрому, видно відразу. Вони можуть в один присід спустошити коробку цукерок і далі продовжувати хотіти солодкого. Крім патологічної тяги до солодкого, для дефіциту хрому характерні приступи неконтрольованого голоду, викликані різкими перепадами рівня цукру в крові, які женуть нас до холодильника в будь-який час доби. Особливо тягне на випічку: в дріжджах міститься життєво необхідний нам хром. Однак, чим більше ми їмо, особливо солодкого і здобного, тим активніше тануть запаси цього мікроелемента в організмі. Але варто тільки заповнити дефіцит хрому, як починають відступати симптоми діабету, приходить в норму холестерин, знижується артеріальний тиск.

         Неймовірно, але факт: підвищений тиск вказує на те, що розвивається діабет майже з тією ж точністю, що і аналіз крові на цукор. Справа в тому, що характерні для початкової стадії діабету різкі коливання рівня глюкози в крові призводять до активації симпатичної нервової системи, яка підвищує тиск. Хром цього не допустить!

         Люди, які відчувають дефіцит хрому легко підсаджуються на японську кухню. Адже цей елемент міститься в морепродуктах, морській рибі, бобах, а також зернових.

         У хрому є біохімічний брат-близнюк - магній. Потреба в ньому становить від 40 до 100 мг на добу, а клінічна картина дефіциту одна і та ж. Так що якщо виникла необхідність в прийомі хрому, то і препаратами з магнієм доведеться обзавестися.

 

Ліки від переїдання.

         Приймайте цинк! Цей мікроелемент знижує апетит навіть при булімії, допомагаючи людині з надлишковою вагою наїдатися малими порціями і дозволяючи без особливих зусиль дотримуватися дієти. Цинк активізує більше 200 ферментних систем організму, які допомагають підтримувати досягнуту вагу. Але варто запасам коштовного мікроелемента піти в мінус, як підшлункова залоза знижує синтез інсуліну, в результаті клітини перестають засвоювати глюкозу, і вага зростає.

         Дефіцит цинку блокує вироблення іншої важливої для жінок речовини-гормону прогестерону, що в свою чергу, може викликати сильну тягу до солодкого і солоного (тоді кілограми збільшуються не тільки через відкладення жиру, але і за рахунок набряку тканин, в яких надлишок солі утримує воду).

         Щодня з'їдайте жменю гарбузового насіння або трохи арахісу - це непогані джермікроелемнтиела цинку. Приймайте мікроелемент додатково у складі мінеральних комплексів. Єдина умова:  не поєднуйте такі препарати в шлунку з вуглеводистою їжею (солодощами, випічкою, макаронними виробами, картоплею) і молочними продуктами (сиром, молоком, сметаною, кефіром і йогуртом). Справа в тому, що кальцій, який міститься в молоці знижує біодоступність цинку майже наполовину, а вуглеводи перешкоджають його засвоєнню.

 

Фата-моргана.

         В цинку теж є вірний друг і соратник - марганець: ці мінерали підсилюють і пролонгують дію один - одного. Якщо марганцю не вистачає, цинк не працюватиме, навіть коли його в організмі багато. При дефіциті марганцю розвиваються ті ж симптоми, що і при нестачі хрому та цинку. Але є особливість, яка вказує на те, що організм потребує саме марганцю: при його відсутності на шкірі виникають ділянки депігментації, засмага лягає нерівно, рано починає сивіти волосся.

Включіть в свій щоденний раціон яблука, горіхи, крупи, пшеничні висівки, нешліфований рис, а також апельсиновий сік. Вітамін С допомагає засвоєнню марганцю та інших елементів.

 

Скляна людина.

         У кількісному відношенні організм найбільше всього споживає кальцію (зрозуміло, після білків, жирів і вуглеводів). Тому кальцій заслужив назву макроелемента. Цей мінерал посилено покидає кістки і зуби при неправильному харчуванні та способі життя, що веде до закислення організму - при анаеробних (статичних і силових) навантаженнях, голодуванні і зниженні ваги. Коли жир згорає, виділяється багато кислоти, а нейтралізує її саме кальцій. Якщо організм недоотримує цей елемент, він починає витягувати необхідну кількість з кісток, які стають крихкими, як скло.

         До того ж перейшовши на знежирені продукти, ви отримуєте з їжі менше жиророзчинного вітаміну D. Адже тільки в його присутності кісткова тканина здатна засвоювати кальцій. При дефіциті макроелемента жир посилено відкладається в підшкірній клітковині і не бажає залишати її, якими б дієтами ти ви себе ні виснажували.

         Засвоєнню кальцію можуть перешкоджати вівсяні пластівці, какао, шпинат, свинина, баранина та інші продукти з високим вмістом жиру. Пам'ятайте про це, складаючи свій раціон.