Причини хронічної втоми і способи боротьби з нею.

11.02.2015

Найпоширеніші шкідливі звички, які змушують нас страждати від втоми.

Ви відмовляєтеся від занять спортом через втому
Пропущені через втому тренування можуть зіграти погану службу. І це тільки здається, що від них ви втомитеся ще сильніше! Насправді все навпаки. Регулярні фізичні вправи підтримують силу і витривалість організму, змушують серцево-судинну систему працювати більш ефективно і доставляють кисень і поживні речовини по вашим тканинам. Так що наступного разу, коли вам захочеться повалятися на дивані, зробіть невелику прогулянку - це забезпечить вам повноцінний відпочинок.

Ви п'єте недостатньо води
Навіть незначний недолік рідини в організмі - всього 2% - потужно знижує рівень вашої енергії. Зневоднення призводить до зниження об'єму крові, тобто кров стає густішою, а значить, серце працює менш ефективно, знижуючи швидкість, з якою кисень і поживні речовини досягають м'язів і органів.

Висновок: пийте, пийте і ще раз пийте чисту воду.

Ви вживаєте мало продуктів, багатих залізом
Нестача заліза може стати причиною млявості, дратівливості, нездатності  сконцентруватися. Пов'язано це з тим, що до м'язів і клітин надходить менше кисню. Збільште споживання заліза, щоб знизити ризик розвитку анемії: вживайте більше нежирної яловичини, червоної квасолі, сиру тофу, яєць, темно-зелених овочів, горіхів і арахісового масла, і додайте до них продукти, багаті вітаміном С (він покращує здатність організму засвоювати залізо).
Зверніть увагу також і на те, що недолік заліза може бути пов'язаний з проблемами зі здоров'ям, тому, зіткнувшись з симптомами дефіциту заліза, обов'язково відвідайте лікаря.

Ви перфекціоніст
Прагнення робити все бездоганно - що, давайте визнаємо, не завжди можливо, - змушує вас працювати набагато старанніше і довше, ніж це необхідно. Ви починаєте ставити нереалістичні цілі, які важко або навіть неможливо досягти, і в результаті не отримуєте від своєї роботи ніякого задоволення.
Психологи рекомендують встановлювати в роботі над проектами обмеження за часом і намагатися ці обмеження дотримуватися. З часом ви зрозумієте, що додатковий час, який ви приділяли роботі, ніяким чином не сприяло досягненню кращих результатів.

Ви схильні робити з мухи слона
Не перебільшуйте можливі проблеми. Така тривожність здатна позбавити вас фізичних та емоційних сил. Як тільки ви виявите за собою такі думки, глибоко вдихніть і запитайте себе: наскільки взагалі велика ймовірність того, що відбудеться найстрашніше?
Прогулянки на свіжому повітрі, медитація, фізичні вправи, довірчі бесіди з друзями: все це допоможе вам впоратися з нав'язливими страхами і ставитися до життя більш спокійно і реалістично.

Ви не снідаєте
Їжа, яку ви їсте, є паливом для організму; коли ви спите, тіло продовжує використовувати те, що ви з'їли напередодні за вечерею. Відповідно, прокинувшись вранці, вам необхідна «підзарядка» у вигляді сніданку. Якщо цю підзарядку ви пропускаєте, то неминуче відчуваєте себе мляво.
Сніданок - важливий момент для запуску обміну речовин. Рекомендовано включати в сніданок цільнозернові, нежирний білок і здорові жири. (Вівсянка з протеїнової борошном і ложкою арахісового масла, смузі з фруктів, яйця з двома тостами з цілісної муки і нежирним йогуртом без добавок).

Вам складно відмовити людям
Прагнучи догодити всім навколо, ми часто наступаємо на горло власним бажанням і позбавляємо себе можливості радіти життю. Більше того, така поведінка з часом змушує нас відчувати себе озлобленими. Пам'ятайте, що якщо начальник просить вас попрацювати в суботу, ви не зобов'язані погоджуватися. Те ж саме стосується сусідів, які в десятий раз просять вас доглянути за їх котом під час відпустки - ви маєте повне право сказати «ні».

На вашому робочому столі панує безлад
Нагромадження паперів та офісного приладдя постійно діє вам на нерви, заважає зосередитися і обмежує здатність мозку обробляти інформацію - саме до такого висновку прийшли вчені. По завершенні кожного робочого дня експерти радять витратити кілька хвилин на те, щоб все організувати і прибрати всі речі на свої місця. Це забезпечить вам позитивний старт наступного ранку.

Ви працюєте під час відпустки
Перевіряючи електронні повідомлення замість того, щоб відсипатися і безтурботно насолоджуватися відпочинком біля басейну, може спровокувати вигоряння. Примусьте себе «відключитися» і по-справжньому відпочити, щоб повернутися на роботу оновленою людиною, повним сил і енергії. Повноцінний відпочинок допомагає нам бути більш продуктивними, креативними і домагатися кращих результатів.

Ви часто випиваєте склянку (або дві) вина перед сном
Порція алкоголю перед відходом до сну тільки здається засобом, який може допомогти заснути, в той час як насправді така «терапія» може обернутися проблемами: алкоголь пригнічує центральну нервову систему, спочатку дійсно надаючи седативний ефект. Але в підсумку він створює зворотний ефект в ході переробки організмом, сприяючи викиду адреналіну - саме тому ви прокидаєтеся серед ночі після вечора, проведеного за пляшкою вина. Висновок: ніякого алкоголю пити не слід за три-чотири години до відходу до сну.

Ви перевіряєте електронну пошту перед сном
Мерехтливе світло смартфона, планшета або комп'ютерного екрану може вплинути на природні ритми вашого тіла пригніченням мелатоніну - гормону, який допомагає регулювати цикли сну і неспання.
Якщо ж вам неодмінно потрібно перевірити пошту перед тим, як ви засинаєте, тримати пристрій на відстані 35 см від очей.

Ви зловживаєте кофеїном протягом дня
"Нехай говорять, що хочуть, але багато кави не буває!"
Чашка кави з ранку не заподіє вам ніякої шкоди, більш того - лікарі сходяться на думці, що три чашки кави щодня корисні для здоров'я, - однак зловживання кофеїном може серйозно вплинути на ваш цикл сну і неспання. Справа в тому, що кофеїн блокує аденозин, побічний продукт активних клітин, який, накопичуючись, змушує вас заснути.
Дослідження, опубліковане в одному з медичних журналів, присвячених питанням сну, виявило, що вживання кофеїну навіть за 6 годин до відходу до сну може вплинути на якість відпочинку. Так що намагайтеся виключити кофеїн зі свого раціону після обіду і будьте уважні: деякі продукти містять кофеїн, хоча ми про це не підозрюємо.

Ви допізна не спите у вихідні дні
Якщо ви любите веселитися в клубі, грати в комп'ютерні ігри, дивитися телевізор та читати книги з вечора суботи до самого ранку неділі, а потім все неділю відсипатися, то, швидше за все, заснути в неділю ввечері вам буде складно - і, відповідно, в понеділок вранці ви прокидаєтеся в млявому і втомленому стані.
Жертвувати суботніми розвагами не потрібно - просто постарайтеся прокинутися в неділю в звичайний час, а потім влаштувати невелику перерву для сну протягом дня. Краще, якщо він триватиме не більше півгодини - це дозволить вашому організму підбадьоритися, при цьому ви не встигнете увійти в стадію глибокого сну, а значить, прокинетеся відпочив, а не розбитим.

 

Якими б не були причини нашої втоми, завжди потрібно приділити час для відпочинку. Курорт Трускавець, санаторії Весна, Кристал, Алмаз доступні ціни на путівки.

Запрошуємо вас на відпочинок на курорт Трускавець!